Patrząc na to co piszą gracze w necie to przypuszczam że szansa na wyskoczenie kamienia z pokestopa jest równa 100% w przypadku 7 dnia bonusu, zaś bez bonusu szansa jest mniejsza, ale to póki co tylko przypuszczenia. Ja uraczyłem jeden kamień w sobotę, 2 kamienienie w poniedziałek, jeden dziś we wtorek, nie widzę żadnej zależności, ale spokojnie za jakiś będzie wiadomo więcej. Jeden kamyczek poszedł na ewolucje porygona w porygona 2, drugi na ewolucje glooma w bellossom, zaś dwa z nich jeszcze czekają w plecaku bo nie mam ich na co użyć( up-grade, king's rock) , a nie czuje potrzeby robić drugiego porygona 2. Mnie natomiast bardziej niż szanse na zdobycie kamienia nurtuje inna kwestia z nimi związana, mianowicie ile pokemonów będzie potrzebowało kamienia prócz cukierków do ewolucji. Początkowo przypuszczałem iż kamienie ewolucyjne będą potrzebne jedynie do ewolucji ostatnich i pobocznych form z pierwszej generacji do drugiej, ale moje przypuszczenia były błędne. Odkryłem już jednego pokemona z drugiej generacji który potrzebuje kamienia do ewolucji jest to pokemon Sunkern który do ewolucji potrzebuje kamień którego nazwy nie pamiętam, ale jest to ten sam kamyczek który wykorzystałem do ewolucji glooma w bellossom. Także teraz przypuszczam że istnieje takich pokemonów w drugiej generacji więcej, a pewne jest to iż istnieje on co najmniej 1.
Ah zapomniałem dodać że jeżeli chodzi o kamienie ewolucyjne to jestem uprzywilejowany z racji tego iż siedząc w domu jestem w zasięgu pokestopa

i to z niego mi wpadły 3 z 4 kamyczków.